Hoe gaat u op de foto?

 • Rechtuit kijken
  U moet recht in de camera kijken. De foto moet zo worden gemaakt dat u er natuurlijk uitziet.

 • Niet lachen
  Jammer, al hebt u nog zo'n mooie lach, maar u moet neutraal kijken. Dus ook niet boos! Vriendelijk, dat mag natuurlijk wel.

 • Bril wel of niet?
  Uw bril mag er niet voor zorgen dat de ogen minder goed zichtbaar zijn. Spiegelt het glas te sterk, of vormt het montuur teveel schaduw in de ogen, zet dan uw bril af.

 • Uw hele hoofd
  Het is belangrijk dat uw gehele hoofd in beeld komt. Gecentreerd. Als u een grote, hoge haardos hebt, kan het zijn dat die niet geheel in beeld komt. Dat is niet erg.

 • Gezicht en ogen goed zichtbaar
  Zorg ervoor dat uw gezicht (ook de zichtbare zijkanten) niet bedekt wordt. Uw ogen moeten goed te zien zijn en mogen ook niet onder haar verborgen gaan. De ooraanzet moet zichtbaar zijn om de afstand tussen de oren vast te kunnen stellen. De oren zelf hoeven niet zichtbaar te zijn. Er mag geen schaduwvorming in het gezicht zijn. De ogen mogen niet in schaduw wegvallen. Accessoires/sieraden zoals haarband, oorbellen enz. mogen niet reflecteren. Hoofdbedekking is alleen toegestaan op grond van godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische redenen (zie de uitzonderingsbepalingen op de paspoortwebsite van het ministerie).

 

Baby's, peuters, kleuters

De eisen voor baby's, peuters en kleuters (jonger dan zes jaar)zijn niet altijd even makkelijk te handhaven. Neutraal kijken, recht in de camera kijken, of mond gesloten houden, dat wil bij kleintjes vaak niet lukken. De foto's worden daar dan ook niet op afgekeurd. Ook de regels 'ogen op een horizontale lijn', 'hoofd gekanteld' en 'schouders recht' worden minder strak gehanteerd. Moet u uw baby overeind houden, dan mogen uw handen niet in beeld zijn.

Mondje dicht!

Bij neutraal kijken hoort ook: mond gesloten. Glim lachen mag, alleen zonder tanden.